Weekendkokkie heeft een recept gekregen van Ruud Besems, de grote koi-kenner. Door deze Japanse vis heeft Ruud veel kennis vergaard. Niet alleen over deze sierkarper, maar ook over de cultuur van Azië. En daar hoort natuurlijk ook Aziatisch eten bij.
De tekst gaat onder de foto verder.
ter illustratie. @ stock
Sushi in het kort
Japan is de bakermat van sushi. De kleine hapjes bestaan uit afgekoelde korte rijstkorrels die kleverig zijn waardoor je ze makkelijk kunt 'kneden'. Als smaak worden vaak verschillende rauwe of bereidde vissoorten gebruikt en is het vaak aangezuurd met zeewier of rijstazijn.
De tekst gaat onder de foto verder.
ter illustratie. @stock
O, zit dat zo met sushi
De naam sushi betekent in het Japans 'zuur' en daar ligt ook meteen de geschiedenis. Want eeuwen geleden was het maken van sushi een fermentatieproces. Rijst en vis kon je zo, door het aan te zuren, langer bewaren.
De tekst gaat onder de foto verder.
De sushitaart van Ruud Besems is gemaakt met tonijn, maar je kunt ook voor een andere vissoort kiezen. @ Ruud Besems
Welja, een hele sushitaart
Het recept van vandaag bestaat niet uit sushi hapjes, maar uit een hele taart! Op zijn website schrijft Ruud: 'Als ik niet naar Japan kan, dan moet Japan maar bij mij komen [...] Deze huisgemaakte sushitaart is niet te versmaden! Om het nog gezelliger op tafel te kunnen zetten nu eens geen gewone sushi maar een sushi taart. Om precies te zijn: een Maguro Sushi taart. Maguro betekent tonijn, dus we maken Tonijn Sushi taart. Overigens kun je de tonijn door allerlei andere soorten vis vervangen, ook met rauwe zalm of krab kun je een overheerlijke taart maken'.
Veel plezier met het maken van dit bij uitstek lekkere weekendrecept en eet smakelijk.